Ny CD från Maison du Duke

Maison du Duke har nyligen gett ut den 12 CD:n i sin serie av Ellingtonmusik hämtad från den s.k. Claviésamlingen, som MDD köpte för några år sedan.

Jimmie Blanton chez Duke Ellington 1940-1941 innehåller material från olika radioutsändningar med Ellingtonorkestern från juni 1940 till juni 1941. Den tidigaste är BBC-utsändningen från New York den 10 juni 1940 och den sista den från Trianon Ballroom i mitten av juni 1941. Radioutsändningar från 1939 med Blanton i orkestern finns alltså inte med.

CD:n innehåller också dels titlar från de tre utsändningarna av Kraft Music Hall då Ellington och Blanton spelade duetter och framträdde med John Scott Trotter och hans orkester (29 maj resp. 9 oktober 1941) dels två inspelningar från serien Standard Radio Transcriptions från den 17 september 1941. Två låtar från Kraft Music Hall-utsändningarna – Jive Rhapsody från 16 janauri  och Flamingo från 9 oktober 1941 -saknas. De kommer att göras tillgängliga för DESS’ medlemmar vid ett senare tillfälle, ev. tillsammans med material från 1939.

Det sista spåret på CD:n är en privatinspelning från sommaren eller hösten 1941 med Blanton tillsammans med en liten grupp Ellingtonianer med bl.a. Ben Webster och Ray Nance. En riktig godbit!

Fotot av Blanton på omslaget till CD:n är från hösten 1939 innan Blanton blev medlem av Ellingtonorkestern. Det utstrålar verkligen hans ungdom! Fotot publicerade ursprungligen i Down Beats nummer för den 15 december 1939 och fotografen var en man vid namn Sinbad Condeluci. Möjligen togs det när Blanton spelade Fate Marable.

Allt material på CD;n finns utgivet på LP och/eller CD sedan tidigare men det är bra att det nu finns samlat på ett och samma ställe och med bra ljud. En förteckning över i  vad som finns med på skivan finns här.

CD:n är bara tillgänglig för medlemmar i Maison du Duke. Medlemsavgiften är 20 euro och dessutom måste man betala 5 euro extra i porto för skivan. Kontakta isabelle.marquis757@gmail.com för hjälp att bli medlem.

Bloggar and webbplatser

Bloggen Swing and Beyond blog (https://swingandbeyond.com) är ett måste för alla som är intresserade av swing och liknande musik, Det är jazzhistorikern och författaren Michael P. Zirpolo som är ansvarig för den. Varje månad publicerar han 2-3 artiklar om en viss låt och artist. De är i allmänhet djuplodande och fungerar som en språngbräda till vidare sammanhang runt den behandlade låten.

Ganska ofta publicear Zirpolo artiklar relaterade till Ellington och en del av dem trycks om i DESS Bulletinen. Den senaste artikeln på bloggen om en Ellingtonlåt handlar om Concerto for Cootie.

I artikeln guidar han läsaren/lyssnaren genom stycket, chorus för chorus, segment för segment och man kan lätt följa vad han skriver eftersom den klassiska inspelningen av melodin på Victor också tillhandahålls i artikeln.

Men i inledningen av artikeln går Zirpolo bortom själva musiken och reflekterar över kommentarer om och analyser av ett verk som Concerto for Cootie förändras genom åren.

Han tycks säga att varje kommentar, varje analys är förankrad i sin tid, i dess kunskap och dess paradigmer och argumenterar att “we must look at the writing of history as an ongoing communal activity in the sense that everyone who is serious about understanding history and then adding to the historical record has to first look carefully at what has been written before, and then start his or her own work. That process, in turn, will be continued, extended and perfected further by those who follow.”

DESS ‘ medlemmar och andra besökare av webbplatsen  rekommenderas att läsa den fullständiga artikeln och besöka Swing and Beyond regelbundet.

Vi vill också rikta uppmärksamheten på den franska webbplatsen Duke on the Web (http://dukeontheweb.com). Den är ett illustrerat uppslagsverk om Ellingtoninspelningar skapat av Bernard Villiers som också är en drivande kraft i Maison du Duke. Webbplatsen ger fullödig information om utgivningar på skiva, band, film, video och andra medier av Ellingtonmaterial och innehåller också en del diskografisk information. Innehållet på webbplatsen är organiserat på ett lite speciellt sätt så det kan vara bra att klicka runt de första gångerna för att förstå hur den är upplagd.

Connaître le jazz – Duke Ellington

1965 sände den franska radion en serie program under titeln Connaître le jazz. I ett av dem pratar Lucien Malson – jazzkritiker, författare till många böcker om jazz och producent av jazzprogram på radion – och André Hodier – kompositör, tongivande jazzkritiker och mycket mera – om Duke Ellington.

I höstas återutsände den franska radiokanal France Culture programmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Smått och gott i januari 2020 (1)”

Leave a Reply