Covid-19 pandemin har gjort att jazzklubbar och föreningar som DESS inte kan arbeta som vanligt med fysiska möten utan måste använda sig av Internet för virtuella konserter, möten och presentationer.

Ett av de ledande i det sammanhanget är National Jazz Museum in Harlem. I serien Jazz for Curious Listeners erbjuder museets huvudföreläsare Loren Schoenberg oerhört mycket till jazzintresserade. På Ellingtonsidan finns det f n två föredrag av honom på YouTube. Det ena är första delen av miniserien Who Was Ellington? och det andra The Great Concerts – Duke Ellington.

Den andra delen av Who Was Ellington? kommer snart att bli tillgänglig och i serien The Great Concerts finns också presentationer av konserter med  Louis Armstrong, Billie Holiday och Sarah Vaughan. Loren Schoenberg har också presenterat Ben Webster i en miniserie av fyra föredrag som också finns tillgänglig på Youtube.

Jazz At Lincoln är en annan huvudaktör men med fokus på göra konserter av Jazz At Lincoln Center Orchestra (JALCO) tillgängliga på nätet. Vänner av Ellington bör ha störst intresse för två av dem.

Den ena är en konsert med Ellington- och Basiemusik, som ursprungligen ägde rum 2018 men som gick i repris i juli i år. Den innehåller bl.a. JALCOs version av Black, Brown and Beige, som gavs ut digitalt tidigare i år.

Den andra är minneskonserten till 100 årsdagen av Billy Strayhorn födelse – Lush Life: Celebrating Billy Strayhorn.

Till dessa två kommer naturligtvis alla konserterna med collegeband i Essentially Ellington-tävlingen.

Men för swingvänner finns det många fler konserter att njuta av.

Liksom DESS har både DESUK i England och La Maison du Duke i Frankrike stängt ner mötesverksamheten t.v.

Som vi tidigare skrivit om på webbplatsen, tog en liten grupp av DESUKs styrelsemedlemmar i slutet av sommaren initiativet till ett Zoombaserat veckoprogram med inbjudna gäster – Uptown Lockdown. Det senaste programmet har Brian Priestly och Michael Kilpatrick som inbjudna gäster.

Alla program finns på YouTube i DESUKs kanal där.

La Maison du Duke har inte tagit sin tillflykt till vare sig YouTube eller Zoom men har i stället gjort flertalet av sina videoinspelade möten med talare sedan åtskilliga år tillbaka mer lätttillgängliga. Föredragen är visserligen på franska men ganska lättillgängliga för den med hyfsade franskkunskaper från skoltiden eller från semesterresor till Frankrike. Lyssna t.ex. på programmen Duke & Monk och Basie vs Ellington.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply