New issue of  Blue Light

The 2019-2020 Winter issue of Blue Light was published recently. This time, the journal particularly recognises the passing of clarinetist, saxophonist and orchestra leader Bob Wilber. He died August 4 at his home in Chipping Campden, Gloucestershire, England at the age of 91.

Elaine Marsh (nee Norsworthy), who was very much involved in the organisation of the Ellington ’85 and ’88 conferences, shares her memories of Wilber from those conferences.

Wilber was the musical director of both conferences and in the ’88 one, he also did a presentation on Johnny Hodges. It was originally published by the DESS’ website on 24 June 2018 but we republished it now in a better resolution.

The new Blue Light has a six and a half page transcription of the presentation and the BL team has also created a Spotify playlist with the music Wilber played in his presentation.

Quite appropriately, the two Bob Wilber articles are  followed by a (rather lukewarm) review of Con Chapman’s biography of Johnny Hodges.

The Winter issue also has the second installment of Roger Boyes’ article Cabin In The Sky, which deals with Ellington’s activities in California ibetween mid-September and mid-October 1942. The first part was published in the Autum 2019 issue of Blue Light. A related article by Roger – Sherman Shuffle – was published in the Summer 2019 issue of Blue Light. It covers Ellington’s stay in Chicago and the Midwest in the summer of 1942.

Radiojazz Køpenhavn

Detta är radiostationen att lyssna på alla dagar i veckan för den verkligt jazzintresserade. Den drivs av en stor skara entusiaster och har ett imponerande programutbud. Den erbjuder djuplodande program om enskilda jazzmusiker eller jazzstilar, jazzkonserter framplockade ur privata arkiv eller inspelade på dagens klubbar och festivaler, nyheter om nyutgivna skivor och mycket annat.

Vid lunchtid varannan lördag låter Bjarne Busk lyssnarna ta del av konserter från 50, 60 och 70-talen – ofta med Ellington). Nästa lördagskonsert sänds den 28 mars.

Sedan en tid tillbaka har Ole Matthiessen en serie om Rudy van Gelder Den 18:e delen av den kan höras den 19 mars kl 22:00. Tom Buhman har precis en serie om Coleman Hawkins – (Self) Portrait of the Bean – och det andra programmet sänds den 23 mars kl. 23:00.

För vänner av Duke Ellington är programserien The Wonderful World of Duke Ellington av Henrik Wolsgaard-Iversen ett måste. Program 116 i serien sänds den 18 mars.

Äldre program i serien finns i bloggdelen av Radiojazz tillsammans med många andra tidigare sända program.

Internetadressen till Radiojazz är http://www.radiojazz.dk

Till sist: Varför finns det inte tillräckligt många jazzentusiaster i Sverige intresserade av att erbjuda något liknande i Sverige?

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply