Den här gången stod den levande musiken i centrum för mötet. Klubben hade engagerat Jesse Lindgren och hans Swing Wing för att bjuda närvarande medlemmar på Ellingtonmusik av det svängiga slaget.

Foto Sonja Svensson

Orkestern består förutom Jesse på trombone av Tord Larsson tenorsax och klarinett, Per Larsson piano, Michael Selander gitarr, Bo Juhlin bas och Christer Olsson trummor.

Foton Ulf Lundin och Bo Haufman

Bandet bjöd på ett program med tyngdpunkten på 30-talet. Några av låtarna var av Ellingtons hand som t.ex. Rent Party Blues och Saturday Night Function, andra sådana som han spelat in, bl.a. In the Shade of the Old Apple Tree, Ring Dem Bells och Shoe Shine Boy. I den senare spelade Tord Larsson ett fint solo och under kvällen fick vi också höra ömsinta tolkningar av Per Larsson av Lotus Blossom och In my Solitude.

Foto Sonja Svensson

Jesse och hans medmusiker avslutade med Cootie Williams’ Frolic Sam.

Bo Haufman och Göran Wallén stod för kvällens kåserande föredrag.

Ämnet var Herb Jeffries eller som han också kallades efter en av sina cowboyfilmer The Bronze Buckaroo.

Han var vokalist hos Ellington i början av 40-talet eller närmare bestämt från januari 1940 till början av juli 1942.

Jeffries startade sin karriär som vokalist hos Earl Hines och föredragshållarna lät publiken höra ett exempel på det. Under senare delen av 30-talet slog dock Jeffries om och blev filmskådespelare med enklare cowboyfilmer med svarta skådespelare som sin specialitet. Bo berättade om de fyra filmer han medverkade i.

Tyvärr fick vi inte höra hur Jeffries hamnade hos Ellington men att han började med orkestern i samband med dess engagemang på Southlands Theatre Restaurant i början av januari 1940.

I december 1940 spelade han och Ellington in Flamingo som Jeffries skulle bli starkt förknippad under resten av sitt liv. Bo och Göran lät naturligtvis publiken höra den men också hans inspelning av Jump For Joy.

Göran gav också publiken en trevlig överraskning när han spelade upp en hittills okänd svensk inspelning av Flamingo gjord av en ung Arne Domnerus.

Eftersom både Bo och Göran träffat Jeffries på Ellingtonkonferenser kunde de också berätta många anekdoter om denne – uppenbarligen – mycket självcentrerade man och sångare.

Inspelningar av föredraget i finns tillgängliga i mötesarkivet i video– och ljudversioner

Den trogna DESS-publiken var naturligtvis på plats en så här trevlig och bra kväll.

Foto Bo Haufman

Leave a Reply