Bildresultat för stockholms konserthus

Stockholms Konserthus omkring 1960

I ett tänkt scenario där vi publicerar alla nu kända Ellingtonkonserter i Sverige (eller för oss tillgängliga delar därav) har vi nu kommit fram till den andra konserten i Stockholms konserthus den 26 september 1959. Nyligen har den första konserten från detta datum publicerats och tidigare även de få nummer som finns bevarade från 1939 samt de två konserterna från 1958. Från turnén 1950 finns dessvärre ingenting bevarat från Sverige, men för den som vill höra hur orkestern kunde låta då, finns en utmärkt inspelning på CD från Zürich samt en inspelning från Hamburg (tidigare publicerad på denna hemsida)

Från den andra konserten den 26 september 1959 kan ni höra de delar som sändes i efterhand av Sveriges Radio med följande innehåll:

*Medley (Black And Tan Fantasy, Creole Love Call & The Mooche)* Such Sweet Thunder* Kinda Dukish & Rockin’ In Rhythm* El Gato* Passion Flower* Things Ain’t What They Used Be* All Of Me Happy Anatomy* Medley,

Följande nummer ingick i konsertprogrammet men togs inte med i radioutsändningen (förmodligen för att man ville begränsa denna till en timma): Take The A Train (Theme), VIP’s Boogie, Jam With Sam och Diminuendo & Crescendo In Blue.

Lyssna till Johnny Hodges i All Of Me

Den här konserten satte länge myror i huvudet på diskograferna. Fram till början av 2000-talet fanns i stort sett endast radioutsändningen tillgänglig (eller i varje fall den andra konserten) och det spekulerades i varifrån materialet kunde komma. Bland annat så förekom några av inspelningarna i den  “mystiska 5 LP boxen”; Such Sweet Thunder, Kinda Dukish & Rockin’ In Rhythm och Passion Flower samt Satin Doll från den långa Medleyn. Det var först i och med att Jan Bruér kunde skänka Sjef Hoefsmit  en kopia av den första konserten som hela sammanhanget stod klart och att numren ovan tillhörde den andra konserten.

Medlemmarna hittar konserten i Godisrummet. Mycket nöje!

 

 

By duke00

Leave a Reply