Ännu en gång bjöds DESS’ medlemmar på ett välkomponerat program av utomordentligt hög kvalitet. Ett mycket intressant föredrag om en negligerad period i Ellingtons liv och en kavalkad av Ellingtonmusik av en av Sveriges främsta trumpetare och hans grupp. Vad mer begär DESS’ medlemmar för att komma till DESS-mötena?

Anders Lindgren, kapellmästare för JazzMaTazz och stor Ellingtonkännare,  stod för föredraget som handlade om Ellingtons 1930-tal.

Photo Bo Haufman

Foton Sonja Svensson

“Det var en uppskattad presentation med en del sällan hörda melodier, rapporterar Thomas Harne.  “Att just detta Ellingtonårtionde ligger Anders varmt om hjärtat var inte att ta miste på och de mycket uppskattande applåderna efter föredraget var välförtjänta.”

Göran Axelsson och hans inspelningsteam var naturligtvis på plats och det gör att det än en gång möjligt för frånvarande DESS-medlemmar att ta del av kvällens föredraget i efterhand. Det finns i avdelningen DESS-möten på webbplatsen. De som bara vill lyssna till musiken som Anders valt ut för sitt föredrag kan också göra det där.

Efter pausen var det så dags för Peter Asplund (trumpet och sång) och hans grupp med Claes Crona piano, Hans Backenroth bas och Johan Löfcrantz Ramsay trummor.

Foton Bo Haufman

Foto Sonja Svensson

“Att grabbarna känner varandra var inte att ta miste på” säger Thomas Harne. “Det var en verklig svängmaskin vi fick lyssna till med en lysande frontfigur i Peter Asplund, både som speleman och som musikberättande presentatör.”

Publiken fick bl.a. höra I Let A Song Go Out Of My Heart, Do  Nothing Till You Hear From Me med Peter Asplund och Claes Crona på topp, Satin Doll i en förnämlig sångtolkning av Peter Asplund och In A Sentimental Mood – “en av de låtar som är det finaste som har skrivits”, sa Peter Asplund när han introducerade låten.

En “lysande” Claes Crona gav också publiken en Medley på Ellingtonstandards i en välmatad och personlig ´stridetolkning.

Som avslutning fick publiken höra It Don´t Mean A Thing  med en fenomenal Backenroth på stråkbas. “Här var det verkligen drag i stråken, säger Thomas.

Foto Bo Haufman

Sammanfattningsvis – en konsert av högsta kvalitet med personliga tolkningar av en rad välkända Ellingtonnummer avlyssnad med stor koncentration av närvarande DESS-medlemmar.

Foto Bo Haufman

Sonja Svensson använde flitigt sin kamera inte bara för foton utan också för ett par video från konserten. Bl.a. spelade hon in framförandena av Do Nothing Till You Hear From Me och It Don’ Mean A Thing. Med benäget tillstånd kan DESS’ medlemmar se och höra dessa i avdelningen DESS-möten. Tack Sonja!

 

Leave a Reply