Storviks järnvägsstation som den kan ha sett ut vid Ellingtons besök 1939

Många av våra medlemmar kanske är osäkra på var man kan hitta Storvik på världskartan, eftersom orten idag kan tyckas obetydlig. På 1800-talets senare hälft då man byggde stambanorna i Sverige hade man kommit fram till att två viktiga järnvägslinjer skulle korsa varandra här, vilket gjorde att det lilla samhället blev en viktig trafikknutpunkt. Orten är idag en del av Sandvikens kommun och tågen fortsätter att passera här, men stationen är numera knappast i ursprungligt bruk.

Duke Ellington och hans orkester gjorde i april 1939 en månadslång turné i nord- och västeuropa och besökte bl.a. Frankrike, Holland och Belgien, men huvuddelen av turnén tillbringades i Sverige, som tycks ha utgjort huvudmålet för Duke och hans mannar. Den 22 april hade orkestern kommit till Eskilstuna där man hade en konsert och nästa morgon satte man sig på tåget till Storvik, där man skulle ha en konsert kl 14.30 på eftermiddagen för att senare fortsätta med tåg till Uppsala där ytterligare en konsert skulle gå av stapeln. Nedan ses några tidningsnotiser om det kommande evenemanget.

IMG_0836a         IMG_0834a

Vi beklagar kvalitén på ovanstående tidningsartiklar, men hoppas att medlemmarna trots allt kan läsa dem.

Den 23 april var det vårvinter med lite nysnö i Storvik, och enligt en skröna så fraktades Ellington de få hundratal meterna på en sparkstötting mellan järnvägsstationen och Parkhallen, där konserten ägde rum. Tyvärr saknas bildbevis från denna händelse, men det förefaller inte helt osannolikt att Duke kan ha fått åka åtminstone någon del av vägen.  En annan skrönikör från turnén vet att berätta att då musikerna då de passerade Hamburg på sin väg till Sverige blivit mycket besvikna då de inte kunde få tag på riktiga hamburgare att äta där. Tyvärr så finns inte så mycket bevarat från turnén förutom tre låtar och en intervju från Sveriges Radio samt en stumfilm på några sekunder från Amsterdam. Nedan finner ni vad som fanns bevarat hos Sveriges Radio.

Så här tjusiga program kunde man köpa i samband med konserten:

IMG_3809

Det röda härrör från konserten i Storvik. Enligt uppgift fanns också ett grönt program. På mittuppslaget kunde man se delar av repertoaren samt en presentation av alla musikerna.

IMG_3811

Så här såg biljetterna till konserten ut:

IMG_0844a

Vi har lyckats lokalisera ett par bilder från själva konserten, där man på den ena klart ser Parkhallens välvda tak och på den andra Duke som välkomnas av delar av publiken. Det rör sig om tämligen unika foton som ställts till vårt förfogande av Lars Westin, vilket vi tackar för.

 

DE Storvik 39-2

DE Storvik 39-1

Nästa bild visar Parkhallens exteriör som den kan ha sett ut vid Ellingtons besök 1939

Bildresultat för Parkhallen i Storvik

Byggnaden finns kvar och används för bl. a. innebandy och andra inomhusidrotter, men det förefaller tveksamt om hur länge den kommer att finnas kvar. Man lyckades alla fall vid tillfället ifråga inhysa c:a 1800 åskådare, vilket borde ha varit i paritet med ortens totala folkmängd på den tiden. Enligt vad tidningarna skrev får man beteckna evenemanget som mycket lyckat. Säkerligen tog många entusiaster tåget till Storvik från när och fjärran denna vårvinterdag.

Nedan visas några exempel på vad tidningarna skrev:

Duke 2a  Duke 1b

Som synes en och annan pekpinne från recensenterna. Jag har tidigare pratat med några personer som bevistade konserten, men tyvärr finns nu knappast några kvar av de unga entusiaster som för 79 år sedan fanns bland åhörarna.

 

 

By duke00

One thought on “Duke Ellington i Storvik den 23 april 1939”

Leave a Reply