Göran Walléns omfattande bok om Arne Domnérus (359 sidor, 150 bilder och en diskografi på 142 sidor) finns nu ute handeln efter lanseringen på Nalen, som vi skrev om för ett tag sedan. Och recensionerna har börjat strömma in och de är berömmande.

goran-w-med-boken

Så här skrev t.ex. Gävle Dagblad nyligen.

“Boken är snudd på ett mästerverk…..Huvudpersonen själv sätter med sina välinitierade kommentarer postumt en personlig touch på verket och såväl pressklipp som välformulerade uttalanden från jazzkolleger bidrar till bokens förtjänster. Boken är helt enkelt magnifik – trots vissa små felaktiga uppgifter, som dock inte förtar läsvärdet.”

Det är i linje med vad den nyligen avlidne Bengt-Arne Wallin sade förra året. “En liknande bok har inte skrivits om svensk jazzhistoria. Det är samtidigt ett uppslagsverk”.

Göran Wallén själv säger att den är resultatet av nästan 12 års arbete varav fyra -2004-2008 ägnades åt att intervjua Domnérus.

Jag ringde upp Göran för att få veta lite mer och det här är vad han svarade.

Vad fick dig att skriva boken?

Den enkla anledningen var att det inte finns en bok om kanske Sveriges största musikant under 60 år. Det finns massor tidningar, TV och radioprogram, skivor, men vem hittar dem om 10-20 år. Med boken finns allt sammanfattat på ett ställe.

I de långa intervjuerna med Domnérus vad upptäckte du som du inte redan visste?

Det finns ingen bra presentation om t.ex. 40-talet och dess betydelse för jazzen. Se sammanhangen mellan Jederby över till Simon Brehm som sedan blev Nalenbandet. Detta under en tid då Bebopen växte fram i USA och Sverige.

Vad sätter du främst i Domnérus långa karriär

Frånsett hans sätt att behandla musiken med sina tolkningar tycker jag att han var en förkämpe för att se seriöst på jazzen. Han var ingen jammusiker.

Din favorit bland hans Ellington-tolkningar

När Arne spelade kompositioner av Duke som Johnny Hodges tidigare hade framfört eller när han spelade Barney Goin´ Easy, som var en klassiker för Barney Bigard.

Boken kan köpas i t.ex. bokhandeln och i vissa skivaffärer (som Plugged Records) eller beställas direkt från Göran Wallén (goran.wallen@telia.com). Han leverar gratis i Stockholmsområdet.

 

 

 

Leave a Reply