DESS-bulletinen är en guldgruva av information. När man vill fördjupa sig i ett ämne är det ofta bra att börja med att läsa gamla Bulletiner. De är lätt tillgängliga eftersom de alla finns i pdf-format på webbplatsen tillsammans med en kort sammanfattning av innehållet i varje nummer.

Alice Babs har naturligtvis varit ett återkommande ämne och Bulletinen har publicerat fem längre artiklar om henne.

Den första finns i nummer 1999-4 och handlar om DESS-träffen den 9 mars 1999 där hon var huvudattraktionen.

Hon gav glimtar ur sin långa karriär vilka illustrerades med skivexempel. Kvällen avslutades med en visning av TV-programmet ”Indigo” och den fick en extra dimension genom att Babs kommenterade programmet och berättade om inspelningen.

babs-2002-3

Nästa Babs-artikel finns i nr. 2001-2 och är också en rapport från en DESS-träff – den här gången den 26 maj 2001. Tillsammans med Arne Domnérus´ kvartett gav hon Ellington-musik i övermått. ”I Let A Song Go Out Of My Heart”, ”Prelude To A Kiss”, ”I’m Checkin’ Out, Goom-Bye och ”Don’t Get Around Much Anymore” var några av numren.  Avslutningsvis sjöng Babs ”Strange Visitor” till eget flygelackompanjemang.

babs-2001-2

I Bulletinen nr. 2002-3 finns den långa intervjun med Ed Bridges, som nämndes i den föregående artikeln om Babs (15 november).

Bulletinen nr. 2004-1 innehåller DESS’ hyllning till Alice Babs på hennes 80-årsdag – ”Ett hjärtligt GRATTIS till dig, Alice, från alla dina Duke Ellington-vänner i såväl Sverige som i USA, Kanada, England m.fl. länder”. En av illustrationerna i artikeln är bilden av ”Bennys Tiger Boys” från 1939.

bennys-tiger-boys

Fem år senare – i Bulletinen nr. 2009-1 – uppmärksammas Alice Babs 85-årsdag med en artikel av Vaxbolagets Lasse Zachrisson, som sammanfattar hennes karriär och presenterar CD-skivan ”As Time Goes By”, som han gett ut i anslutning till födelsedagen.

Året därefter recenserades Jan Olsson den nyutkomna DVDn ”Alice Babs – Swing It”. Det skedde i Bulletinen nr. 2010-2.

Bulletinen 2014 var i hög grad ett “in memorian” nummer. I en tvåsidig artikel tecknades bilden av hennes karriär med Ellington. Den kompletterades med omtryck av Babs’ text till CDn “Duke Ellington In Sweden 1973” och Ellingtons ord om Alice Babs i “Music Is My Mistress”

babs-2014-1

Alla artiklarna kan läsas genom att man går till avdelningen Bulletinen på webbplatsen och laddar hem det aktuella numret (eller läser det “online”). De finns också i Ellingtonarkivet i avdelningen Artiklar / Babs.

I Ellingtonarkivet finns också en artikel, som Göran Wallén skrev till hennes 75-årsdag och som tecknar hennes karriär i breda penseldrag.

 

 

 

 

Leave a Reply