Bildresultat för Hotel Sherman Chicago in 1942

För några år sedan gav DESS ut en CD till sina medlemmar med material från The Panther Room, Hotel Sherman, Chicago. inspelat från radioutsändningar i september/oktober år 1940. Två år senare var Duke Ellington och hans orkester tillbaka igen, med i huvudsak samma musiker, dock hade Barney Bigard, Cootie Williams och Jimmy Blanton ersatts av respektive Chancey Haughton, Ray Nance och Alvin “Junior” Raglin.

Orkesterns engagemang påbörjades den 13 juli och varade till den 13 augusti 1942 Denna period sammanföll med Ellingtons sista inspelningar innan det mer än två år långa inspelningsförbudet trädde i kraft. Från sistnämnda period finns inte lika mycket material bevarat, och ljudkvaliteten på för oss tillgängliga bandkopior, lämnar faktiskt en hel del att önska och det mesta därför outgivet. Det som presenteras  här har alltså aldrig kommit ut på skiva.

Joya Sherrill i Manhattan Serenade

Detta är Joya Sherrills (ännu ej fyllda 18) debut som vokalist med Duke Ellington.Tråkigt nog är denna sekvens allt som vi har med Joya från det här tillfället. Hon skulle på allvar etablera sig som sångerska med orkestern ett par år senare.

I Godisrummet hittar DESS’ medlemmar en halv timmas musik i samma stil. Ursprunget till vårt material är NBC radioutsändningar från Hotel Sherman. Vi börjar med några nummer från den 19 juli 1942 där vi bland annat hör Ray Nance i Bli-Blip, All I Need Is You och en icke komplett version av Things Ain’t. All I Need Is You, är unik, så till vida att detta är den enda inspelningen om existerar med Duke och hans orkester, solist är Rex Stewart.

Från den 26 juli hör vi Blue Again, The Sergeant Was Shy, I Don’t Mind och What Am I Here For? Det första numret av dess är mera känt under alternativtiteln Someone och även som The Sky Fell Down. Nästa nummer, The Sergeant Was Shy är i själva verket en version av Bugle Call Rag. Blue Again hör vi Johnny Hodges och Lawrence Brown som solister, Haughton, Stewart och Nanton hörs på The Sergeant Was Shy. Vi hör sedan I Don’t Mind med sång av Ivie Anderson och What Am I Here For? med bl.a. Ben Webster.

Därnäst spelas Unbooted Character från ett obestämt datum juli/augusti samt från den 7 augusti, Moon Mist med Ray Nance på violin.

Från den 11 augusti hör vi Cottontail med Ben Webster i huvudrollen samt en icke komplett Things Ain’t What They Used To Be.

Som avslutning spelas från den 13 augusti den icke kompletta versionen av Manhattan Serenade med sång av Joya Sherrill samt Ellingtons version av At Last med fint trumpetspel av Ray Nance Det absolut sista vi får höra är Ivie Anderson i Massachussets, hennes så vitt känt sista inspelning tillsammans med Duke och hans orkester.

Hoppas det går att njuta av musiken trots ljudkvaliteten!

 

 

By duke00

2 thought on “Sherman Hotel, Chicago, juli-augusti 1942”
  1. I Godisrummet hittar medlemmarna en halv timmas musik i samma stil. Läs mer av inlägget

    I couldn’t find this!

    Best regards,

    Bjørn Andresen

Leave a Reply