Av och till presenterar webbplatsen foton från Ellingtons besök i Sverige och vi kommer att fortsätta med det ett tag till.

Den här gången kan vi visa några Ellington-bilder tagna av Christer Landergren. De är hämtade från hans stora donation till Jazzarkivet i samband med hans bortgång och kan publiceras här tack vare tillmötesgående från Jazzarkivet och hans son Karl Landergren äger rättigheterna.

Landergrens jazzintresse väcktes tidigt och kombinerades med ett intresse för fotografi. Därför blev han en av Sveriges främsta jazzfotografer, om inte den främsta. I många år arbetade Landergren som fotograf för Orkesterjournalen vid sidan av sin yrkesverksamhet som lärare i fotografi.

Landergren hade ett starkt intresse för Ellington. I en minnesartikel på bloggen “kassandra50” skriver författaren och den tidigare fotografen Anita Westin bl.a. om det.  “Vi lyssnade mycket på jazzskivor tillsammans. Väldigt ofta handlade det om Duke Ellingtons storband. Då hände det att Christer fällde kommentarer om bortgångna Ellingtonmusiker; “Snart är de fulltaliga igen i Ellingtonbandet, de sitter nog där uppe och lirar för fullt!”

Kanske är det därför som Landergrens Ellington-bilder är så uttrycksfulla men det var också hans stil.

 

Den som vill veta mer om honom rekommenderas att läsa artikeln på  “kassandra50” (http://kassandra50.blogg.se/2006/september/christer-landergren-1941-2006.html) men också en artikel om om honom på Jazzarkivets webbplats https://musikverket.se/svensktvisarkiv/i-samlingarna/fotografier/christer-landergrens-samling/christer-landergren.

1987 gav han ut en jazzfotobok – “Body and Soul” och bidrag med bilder också till antologin “Den Gyllene Cirkeln” (redaktör Roger Bergner). Både finns att köpa i antikvariat och på Internet.

 

 

 

 

Leave a Reply