Historisk radioutsändning

På den amerikanska radiostationen WBGO i Newark, New Jersey kunde man för ett par dagar sedan höra ett radioprogram med rubriken “Hear the Earliest Surviving Radio Broadcast by Duke Ellington”.

Det var jazzhistorikern, författaren och pianisten Lewis Porter som i sitt alltid intressant program Deep Dive  tack vare tillmötesgående från Steven Lasker kunde låta sina lyssnarna höra 8 minuter av en radioutsändning från den 11 april 1932 med Duke Ellington.

Den sändes  från Publix Allyn Theatre i Hartford, Connecticut och sändningen som vi hör har bevarats tack vare att en man vid namn Larry Altpeter spelade in den i sitt vardagsrum med hjälp av en RCA Home Recording Electrola.

Lasker, som är ägare av skivan sedan 1998, har hjälpt till med ljudrestaureringen.

Merpareten av skivan är Ellington’s första framförande av “When It Is Sleepy Time Down South” med Barney Bigard och Sonny Greer i ledande roller. Men vi får också höra temat från Lazy Rhapsody och en kortversion av Double Check Stomp.

På webbplatsen http://www.wbgo.org/post/hear-earliest-surviving-radio-broadcast-duke-ellington-historic-find-deep-dive#stream/0 kan man höra radioutsändningen och läsa en utförlig artikel av Lewis Porter om den.

Gröna Lund 1963 i Stockholmstidningarna

Förre redaktören för DESS webbplats, Key Jigerström,  har vänligen ställt sina kunskaper om hur man hittar information i gamla tidningar och tidskrifter till webbplatsens förfogande. Han har lusläst Stockholmspressen för dagarna runt Ellingtons spelning på Gröna Lund och har hittat lite intressant information. Både DN och Svenska Dagbladet innehöll naturligtvis annonser om evenemanget.

Svenska Dagbladet uppmärksammade också att Ellingtons Sverigeturné hade börjat och Expressen skrev om Alice Babs’ gästvisit hos Ellington en av Gröna Lundskvällarna.

Petter Himmelstrand i Expressen publicerade intervjuer med bl a Rolf Eric och Harry Carney. De kommer också att bli tillgängliga på webbplatsen.

New issue of Blue Light

The autumn issue of DESUK’s Blue Light has now been published.

The two main articles are about Ellington’s “secret sessions” in Toronto in June 1972 and Jimmy Blanton celebrating the centenary of his birth.

The first one is written by Jack Chambers and is an expanded version of the article published on the DESS website in June and August.

The author of the Blanton article is written by the Blanton scholar (and much more) Matthias Heyman in collaboration with the DESUK editor Ian Bradley. Heyman presented his doctoral thesis on Blanton earlier this year. The article aims to “demystify the many assumptions and unknowns that … surround young Jimmie’s life” and it does so very well.

In the issue, Roger Boyes reviews the last two volumes of Storyville’s DETS series and this is another good read.

 

Leave a Reply