52ce70cf-af27-4108-b13c-0154b149cc03

När Duke Ellington och hans orkester reste på Europa-turné i oktober 1958, så var det 8 år sedan den förra turnén och av manskapet som deltog 1950 återstod nu bara c:a hälften. I stället hade nya musiker etablerat sig i orkestern.

Publiken i Europa fick nu för första gången höra och se ett antal nya intressanta solister som Clark Terry, Cat Anderson, Britt Woodman, John Sanders, Paul Gonsalves, Sam Woodyard m. fl., som visserligen inte var okända, men som var nya för den europeiska publiken.

Turnén började i London den 5 oktober och avslutades i Paris den 20 november och då hade orkestern haft konserter nästa varje dag däremellan.

Den 4 november hade turen kommits till Sverige och Stockholm, där orkestern konserterade i Kungl. Tennishallen. Från denna konsert finns tyvärr inget bevarat, men däremot besökte orkestern Göteborg två dagar senare och därifrån finns två hela konserter bevarade.

1958 års upplaga av Duke Ellington och hans orkester var tveklöst en av de av de bästa som besökte  Europa under alla år. Musik från den andra föreställningen i Göteborgs konserthus har tidigare utgivits i urval på olika skivmärken, men inte i sin helhet, samt sänts i radio (i utdrag) både 1958 och senare.

DESS’ medlemmar får den här gången ta del av den första konserten från Göteborg, vilken aldrig utgivits på skiva (undantag: Diminuendo and Crescendo In Blue & Wailing Interval). Nedan  hör vi ett exempel från konserten, medan resten av konserten finns i Godisrummet.

El Gato

Repertoaren under denna turné var som vanligt en blandning av gammalt och nytt.

Take The A Train inleder förstås konserten på välkänt manér och man hör  av applåderna när Duke själv kommer in på scenen. Vid denna tid fortsätter ofta Duke med att spela en kort medley bestående av Black And Tan Fantasy, Creole Love Call och The Mooche vilket härefter kommer att bli ett mönster för framtida konserter. Ljudkvalitén i början av konserten kan kanske upplevas lite varierande men det beror på att man ofta använde första föreställningen för att testa ljudet inför en radioutsändning av den andra.

Den kompletta låtlistan är som följer:

Take The A Train & intro/Medley:Black And Tan Fantasy-Creole Love Call-The Mooche/Newport Up/Sophisticated Lady/Sonnet To Hank Cinq/What Else Can You Do With A Drum/Do Nothin’ Till You Hear From Me/Jeep’s Blues/El Gato/Hi Fi Fo Fum/Boo-Dah/Boo-Dah/Medley/Diminuendo In Blue-Wailing Interval-Crescendo In Blue/Jones & concert close

Duke själv presenterar alla låtar och solister på sitt sedvanliga sätt

By duke00

Leave a Reply