wh69x

Pat

Den 29 april 1899 föddes Edward Kennedy Ellington i Washington DC. Föräldrarna tillhörde stadens svarta medelklass och Duke, som han tidigt kom att kallas, fick en solitt borgerlig uppfostran. Duke brukade inte fira sina födelsedagar med något överdåd, men då han skulle fylla 70 år, hade han uppnått en sådan status i sitt hemland och världen i övrigt att inte ens USAs president kunde blunda för faktum.

President Nixon bjöd därför in till en hejdundrande fest i Vita Huset, med deltagande av många kända jazzprofiler. Denna fest finns bl. a. dokumenterad dels i form av en film, med kommentarer av Willis Conover och en bok betitlad “Ellington At The White House 1969” författad av Edward Allan Faine. Filmen, som nu görs tillgänglig för DESS-medlemmarna i Godisrummet, skickades ursprungligen ut till ett antal olika USA-ambassader i världen i avsikt att användas i kulturellt propagandasyfte.

Den lades senare upp på YouTube av USAs kulturdepartement.

Vi visade filmen på DESS’ föreningsmöte i oktober 2014, så några medlemmar har säkert sett den tidigare. Vi påpekade då att ljudet kanske inte var det allra bästa och detta gäller fortfarande, men det viktiga är ju att kunna vara med och fira Duke.

WH69B

Boken publicerades 2013 och den behandlar inte bara själva födelsedagsfirandet, utan också Vita Husets tidigare bemödanden att främja jazzmusik och jazzpersonligheter, och även vilka som inbjöds till festen och varför.

Det finns dessutom en CD som utgivits på Blue Note med lejonparten av den organiserade musiken från firandet, kallad “1969 All-Star White House Tribute To DUKE ELLINGTON” med c:a 75 minuters musik av bästa märke och med musiker av jazzens yppersta elit.

By duke00

Leave a Reply