För den som vill komma Alice Babs närmare in på livet som artist och person finns filmen “Naturröstens hemlighet” sammanställd och producerad av Lasse Zachrisson, visad på TV och utgiven på DVD av Vax Records.

naturrostens-hemlighet

Jorunalisten Ragvi Gylder – hennes gode vän – har också skrivit flera sammanfattande artiklar och ett par av dem finns att läsa i Ellington-arkivet.

Genom åren fick Alice Babs många offentliga utmärkelser vid sidan av folkets och Ellingtons kärlek.

1972 utnämndes hon till hovsångerska.

2003 tilldelade regeringen henne Illis quorum meruere labores i åttonde storleken för hennes enastående och mångåriga insatser som sångerska i olika musikgenrer och för hennes positiva och varma artisteri.

Kulturminister Marita Ulvskog överlämnade utmärkelsen vid en ceremoni på Rosenbad inför Babs 80 årsdag. Hennes make Nils Ivar, dottern Lillaba Lagerbäck och Alice’ vän Ragnvi Gylder plus ett stort massmediauppbåd var på plats.

babs-ulvskog

2004 bildades Alice Babs Stipendiefond. Göran Wallén kom upp med idén och sju musikorganisationer – bl.a. Rikskonserter, Musikaliska Akademin, Riksförbundet Svensk Jazz – ställde sig bakom den.

De samlades på Musikaliska Akademin och skrev på ett avtal om det. På bilden syns bl.a. Bengt Strokirk från Jazzklubben Fasching, Björn Ståhle VD för dåvarande Rikskonserter och Kjell Åke Svensson sekreterare i dåvarande Jazzriksförbundet, idag Riksförbundet Svensk Jazz.

alice-babs-stipendiet

Den förste mottagaren av stipendiet var trombonisten Karin Hammar och den senaste elbasisten Mai Agan. Men också män har fått priset som t.ex. saxofonisterna Klas Lindquist (2006) och Jonas Kullhammar (2008)

För att hedra Babs beställde hennes hemstad Saltsjöbaden en byst av henne av skulptören Peter Linde. Den invidges 2008.

Slutorden i “Naturröstens hemlighet” förmedlar starkt hur mycket samarbetet med Ellington betydde för henne och de är på sätt och vis pendang till vad Duke Ellington skriver i “Music Is My Mistress.

“När man talar om henne kan man inte säga: – det finns bara några få i den klassen, därför att hon förmodligen är den enda i den klassen som överhuvud taget fötts till denna värld.”

Vi avslutar vår serie om Alice Babs för den här gången med en video från ett av hennes sista framträden – oplanerat och improviserat. Det sammanfattar väl personligheten och artisten Alice Babs!

Video Bernie Sjöquist

One thought on “Alice Babs – några slutord”
 1. Hej Ulf!

  Uppskattad och mycket välgjord serie om Alice Babs på DESS webbsida!!

  Hittade två enbokstavs-fel:

  Ullskog ska vara Ulvskog

  Klas Lindqvist ska vara Klas Lindquist

  Mats Werner har bett mig framföra att i ditt annonseringsmail, se nedan, skriver du

  Video Mats Werner

  Videon tillhör Bennie Sjöquist som spelade in den i kyrkan. Eva & Bennie var två av Alice Babs allra bästa vänner under de senaste åren av hennes levnad. Om du vill ha kontakt med Bennie, kan får du hans mobil: +46 70 5559794.

  Jag har känt Mats, Eva och Bennie från och med 2016, då jag efter förslag av Lasse Z ingick i en grupp av Alice Babs vänner, efter de kuppartade åtgärder som vidtogs mot Alice.

  Om du vill vore det bra att skriva:

  Video Bennie Sjöquist

  Hälsningar

  Göran

Leave a Reply