Ännu ett exempel på att Duke lever vidare är den (ganska) nyutkomna CD:n ” Duke Ellington’s Sacred Concert no 3″

Arrangören och storbandsledaren José Ricciardelli och sopranen och körledaren Ann-Christin Hallgren har tillsammans med producenten Bosse Lindström tagit på sig den ambitiösa uppgiften att spela in konserten. Det skedde i våras och CD:n blev tillgänglig i juni.

sc3-framsida

My Love och The Brotherhood

Det är första gången som den fullständiga versionen ges ut på skiva och det har en speciell bakgrund. “1984 gjorde Sveriges Radio en inspelning av den fullständiga konserten och jag var solist”, berättar Ann-Christin Hallgren när vi kontaktar henne. “Konserten väckte mitt intresse för Duke Ellingtons musik och hans fantastiska sånger ur de sakrala konserterna blev favoriter i min repertoar.”

“När vi förstod att det inte finns några inspelningar av den tredje konserten i sin helhet började vi planera för att göra en. Med samma bearbetning av konserten som den som gjordes 1984 men den här gången av José Ricciardelli och Stellan Jonsson, har vi nu alltså producerat denna inspelning av Sacred Concert no 3.

Hur känns det att sjunga solosångerna i Sacred Concerts som ju var skrivna med Alice Babs i åtanke?

Ann-Christin svarar: “Hon hade ungefär samma röstomfång som jag, mest i sopranläge och sångerna passar min skolade röst fint inom jazzgenren. Alice var en fantastisk sångerska vars improvisationsförmåga jag beundrat mycket.”

Får vi höra dig och kören sjunga mer Ellington?

“Ja, absolut. Jag konserterar som solist året runt med min pianist Marcus Österlund och ibland tillsammans med kör. Vårt speciella program kallar vi ”Á la Alice Babs”- en hyllningskonsert till vår kära jazzsångerska som vi turnerat med under ett par år nu. Många har sagt att jag låter som Alice Babs, utan att jag egentligen har härmat hennes röstklang eller improvisationer.

I programmet berättar vi om Alice Babs karriär som jazzsångerska, en artist vi vill att lyssnarna ska minnas. Vi har med allt ifrån swingmusiken till sånger ur Ellingtons Sacred Concert´s; bl.a. ”Freedom” och ”Is God a Three Letter Word for Love”, som är min absoluta favorit, såväl som standards; ”I let a Song go out of my Heart” och ”Solitude”.  

I vår gör vi programmet bl.a. i Valdemarsvik med lokal kör, och till sommaren finns i dagsläget bokningar bl.a. i Helsingborg vid en musikvecka och i Bälinge utanför Uppsala.”

Skivan kan köpas via http://www.annchristinhallgren.se/ men finns också på iTunes, Amazon och Spotify.

Leave a Reply