IN ENGLISH

Det var säkert många i Sverige som – precis som jag – lyssnade på Willis Conovers “Voice of America Jazz Hour” i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Programmet var visserligen i huvudsak avsett för lyssnare på andra sidan av “järnridån” men också för lyssnare i Sverige var det ett bra komplement till det magra jazzutbudet i den svenska radion. Programmet hade visserligen sin inriktning på jazz med rötter i 30- och 40-talen men det gav ett aktuellt perspektiv på den.

Programmet började sändes i januari 1955 och fanns ända till slutet av 2003. Men då var Willis Conover borta. Han dog 1996.

Duke Ellington förekom ofta i programmet. Nya skivor spelades och inspelningar från bl.a. Newport-festivalen skickades ut. Conover intervjuade också Ellington och andra ledande jazzmusiker.

African-American composer, pianist, bandleader and Jazz musician Duke Ellington and broadcaster and Jazz producer Willis Conover during a radio show, Washington DC, November 10, 1949. (Photo by Afro American Newspapers/Gado/Getty Images)

Jazz Hour sände också direkt från Ellingtons begravning och det är ett unikt dokument.

Conover började arbete för Voice of America i slutet av 40-talet och långt innan “Voice of America Jazz Hour” startade producerade han jazzprogram där.Ett av dem hette tydligen “American Jazz” och det annonserades i en sändning till den svenska publiken den 23 augusti 1949. Conover utlovade då ett program som skulle erbjuda både känd och mindre känd musik av Ellington men också av Benny Goodman, Count Basie och andra.

Men han gör det via en svensk tolk och hans egen röst finns bara med här och där i den 15 minuter långa utsändningen. Melodierna som spelas i programmet är Sophisticated Lady, Mood Indigo och Time’s A-Wastin’

Jag antar att tala via tolk var en engångsföreteelse för att nå en vidare publik. Men det var kanske något som Voice of America gjorde på den tiden?

Finns det någon bland DESS’ medlemmar som vet mer om detta och kanske också namner på den svenske kommentatorn? Hör i så fall gärna av er!

Leave a Reply