“Det är svårt att tänka sig vår tids musik utan Duke Ellington. En gigant som för länge sedan växte ur jazzen och intog en plats bland det 20 århundrandets stora musikaliska original. På många sätt var han unik, kanske den mest unika av vår tids musikpersonligheter. Hans arbetssätt och miljö, hans mångsidighet och hans flamboyanta estradmaner ställde honom vid sidan av de flesta konventioner som vanligtvis tillskrivs tonsättare.

I nästan ett halvt århundrande var Duke Ellington i verksamhet i ett nervpåfrestande kaos och skapade mot alla odds en musik som spänner över allt de enklaste småstycken till timslånga kyrkokonserter, allt stämplat med den Dukish touch som han var ensam om.”Med de här orden inledde Leif Anderson – Ellingtonambassadören par preference i Sverige – sitt minnesprogram i Sverige Radio efter Ellingtons död. De är värda att läsas och begrundas varje år vid den här tiden innan man sitter ner och än en gång lyssnar till “Smoke Rings'” hyllning till Ellington. The Duke lives on!

LYSSNA OCH SPARA

Ett stort tack till Radiogodis som ser till att den här typen av program finns tillgängliga!

Ellingtons grav 1 jpg

Leave a Reply